Washwood Heath Academy

Tuesday, 1 May 2018 - 2:00pm
Project Date: 
February 2018

Services - Multidisciplinary

The construction works were split into two phases:

Phase 1 – Phase one works commenced in February 2018 and comprise of the demolition of existing structures, including the existing vacant caretaker’s two storey house and outbuilding, alongside the removal of existing trees and soft landscaping. The creation of a new wider dual access road facilitated the future development of phase two.

Phase 2 – The second phase consisted of the creation of a new 180 space staff car park, to the east of the site on existing outdoor school fields. The new two storey extension accommodates a one form entry primary school at ground floor level and an additional seven secondary school classrooms at first floor level to provide 14 new classrooms, complimented with associated playground and landscaping.

The form of contract utilised for this contract was NEC 3 which benefited the Washwood Academy development, due to the collaborative nature of the contract. We worked closely with the requirements of the academy throughout the design development. The result was a contemporary design which incorporates six varying shades of colour along the length of the brise soleil, from pure white to dark purple – purple being the schools official colour.

Key outcomes:

  • Project completed three weeks ahead of programme
  • Project delivered under budget
  • Early identification of risks and open book approach
  • Considerate Constructor Scheme scoring – 39 – performance beyond compliance
  • Extensive community and student involvement
  • In total 40 subcontract business were employed on site with 22 being local business’ within a 30 mile radius
  • Waste to landfill diversion: Total 177.01 tonne = 176.99 Diverted and 0.02 landfill
  • Collaboration with planners from a very early stage of design ensured buildability on a constrained site, with the phasing solution allowing the school to maintain occupation
  • Extensive research and collaboration with suppliers regarding the brise soleil solution
  • The design solution has provided a reflection of the school identity to the community and a physical presence on the street