Brasshouse Classrooms, Library of Birmingham

Friday, 13 April 2018 - 2:15pm
Project Type: 
Brasshouse Classrooms Refurbishment, Library of Birmingham
Client Name: 
Birmingham City Council
Project Date: 
August 2018

Brasshouse Language Centre - Library of Birmingham - Shortlisted: Best Commercial Building / Built in  Quality Awards 2017

The project involved relocating the Brasshouse Language Centre from its existing location to within the Central Library of Birmingham to create a world class teaching facility for their students. The move enabled the provision of extended opening hours and provided the students access to the largest public library in Europe.

The fit out consisted of a flexible layout with a new reception, breakout area, WC facilities, tea point and a series of high-spec classrooms. The classrooms are comprised of both full-height single glazed partitions and solid partitions, which lends a sense of openness to the spaces. A circular pattern motif was applied to the glazing via a film manifestation, which provides privacy in the classrooms. Special consideration was given to the detailing of junctions to ensure that acoustic performance was optimised.

The classrooms are also fully equipped with AV and presentation features to facilitate an immersive learning experience.

The curved features in the partitioning and the film manifestation follow on from the design of the exterior of the Library. This draws the two areas together and also helps to make the School feel like an integrated part of this iconic building.

Fit out in occupation
The Library remained fully operational while the works were undertaken, which required physical separation to mitigate dust and noise into the surrounding areas. Deliveries and noisy works were all conducted out of hours to minimise disruptions to both the neighbouring tenants and library patrons.

Birmingham Library has state of the art environmental and safety systems which are integrated throughout the whole of the building. To facilitate the move, the de-commissioning of one floor of the Central Library of Birmingham building was required, at the same time public access to the library had to be maintained and the impact of the construction works on the daily operation of the facility had to be minimised. Substantial reconfiguration of the existing electrical and mechanical services ensured integration with the Library’s environmental and safety systems.
Acivico were involved in the project to provide early cost advice to ensure that the budgetary provision was adequate and that potential risks had been fully evaluated and agreed with the client. Key to successful delivery of this project was a robust procurement exercise to establish a contractor who had the requisite skill set to deliver the project in a “live operational environment”.

Acivico provided the full range of post contract quantity surveying services on this project to ensure completion within budget and within programme.